Странице

четвртак, 09. децембар 2010.

Sviraj to ponovo, Sem

~Vudi Alen~

Režija: Marko Manojlović
Prevod: Danica Ilić
Uloge: Marko Živić, Dragan Petrović Pele, Ivan Tomić, Ljubinka larić, Ivana Nikolić, Sena Đorović

 
Davne 1972. godine snimljen je film sa Vudi Alenom iDajanom Kiton u glavnim ulogama. Taj film bio je baziran na komediji o neurotičnom filmskom kritičaru po imenu Alen Feniks koji nakon veoma lošeg razvoda pokušava da nađe sebi devojku. Kako je on već dugo "van igre" i stvarno nema sreće sa predstavnicama nežnijeg pola, u pomoć mu priskače niko drugi do Hemfri BogartAlenov idol, koji u obliku duha počinje da mu pruža pomoć. Igre zavođenja se prepliću i raspliću dok gledamo ovaj nesvakidašnji dvojac kako prolazi kroz najrazličitije ljubavne situacije.

U ovoj predstavi Vudi Aleni, koji je i napisao istu, pojavljuje se u svom dobro poznatom iskonskom obliku simpatičnog gubitnika koji je nespretni brbljivi hipohondar. A Bogart, taj crno-beli zamišljeni prijatelj, je baš ono čega se sećamo iz filmova poput "Kazablanke", "Malteškog Sokola" i "Za kim zvona zvone". On sve probleme rešava čašom burbona, žene smiruje šamarima i komično je etiketiran do same srži. Citiranje Bogartovih filmova tokom same predstave, gde je efekat mnogo važniji od smisla, a momenat oduzima slavu situaciji, Vudi Alen nam je dokazao da je on pre svega satiričar.

Jedino što vas može pogoditi ili možda i iznenaditi je taj surovo realni prikaz samogMenhetna u predstavi. Likovi su plitke duše bez pravih vrednosti i moralnog kompasa, oni se dosađuju i retko primećuju nedostatak supstance u sopstvenom životu. Među njima naš glavni junak nam se može učiniti i smelim, jer pokušava da prizna i popuni tu proždiruću prazninu.

Нема коментара:

Постави коментар