Странице

уторак, 14. децембар 2010.

Budite kao crna

„Mistična, sofisticirana i moćna”


Drage moje, odšetajte do svog ormara i izvucite svoju malu crnu haljinu, obucite je i pogledajte se u ogledalu. Osećate li moć? Osećate li sigurnost koja vas preplavljuje dok posmatrate sopstvenu figuru? Sećate li se pogleda koji su vas pratili kada ste je zadnji put nosili u javnosti? Naravno da se sećate. Kada je Koko Šanel 1926. objavila svoju originalnu malu crnu haljinu u Vogu, nije mogla ni da pretpostavi koliki će uticaj ostaviti na milione žena tokom godina. Želite dokaz tog uticaja? Samo razmislite – u svom ormaru imate barem jednu malu crnu haljinu.

Mnogi stručnjaci smatraju da ova haljina ne bi imala ni upola toliko efekta da nije crna. Crna je boja misterije, elegancije i moći, ali se takođe dovodi u vezu sa smrću, zlom i konzervativizmom. To je za mnoge negativna i teška boja, koja sa sobom nosi strah i nepoznato, ali baš se tu i kriju njeni najdublji simboli. Baš zato je crna boja, kojoj mnogi pripisuju prestiž, znak formalnosti i elegancije koja ima svoju dubinu i perspektivu.

U crnoj se kriju svi naši strahovi, sve opasnosti i sva agresija koju možemo nositi u sebi. Baš zbog ovoga se crna smatra bojom tuge, simbolom zla i starosti – to je boja koja se oblači, ali teško nosi. Kada nosite crnu, budite pažljivi, jer će vas previše crne pojesti svojom tamom, ali nemojte je ni previše „začiniti” drugim bojama. Na kraju krajeva, crna je boja dominacije, i ona će teško podneti da bude sekundarna.

Нема коментара:

Постави коментар